PER

Quan les barbes del teu veí vegis pelar… porta les teves a arreglar

“Deixa’t barba”, deien. “Ja veuràs que còmode”, deien. Gran error. La culpa és de’n Marc per intentar convèncer-me que la seva frondosa barba és un imant per lligar. Bé, d’ell i de les copes de més dels dijous a l’Heliogàbal, moment en el qual em vinc a dalt i sempre acabo apuntant-me a qualsevol cosa estúpida que em proposin. Sense adonar-me em vaig transformar en Joaquin Phoenix, retrocedint de ‘Her’ a ‘I’m Still Here’ en qüestió de setmanes. I així és com vaig descobrir que a Barcelona existeixen algunes barberies d’allò més curioses.

Passats uns mesos, el meu look de a homeless mancava del magnetisme que se m’havia promès. Vaig trobar algunes webs com ‘Cuida la teva Barba’, ‘Barbazul’, ‘The Barba Company’ o ‘La teva Barba’ per comprar online els productes bàsics per a la “cura de la meva barba” (i jo que creia que me l’havia deixat per la mandra de cuidar el meu afaitat…). Xampús, suavitzants, olis, ceres, pintes, tònics i una infinitat d’accessoris que no sabia ni para què servien ni com aplicar-los. El del Movember va anar bufar i fer ampolles comparat amb això. Davant la meva desesperació, l’única cosa que em quedava era recórrer a un professional, al Valle-Inclán de les barbes modernes. Així que a contracor em vaig citar amb Marc i, entre cervesa i cervesa, em va explicar com mantenir un estil casual sense que les senyores em parin pel carrer per donar-me unes monedes.

Marc utilitza el concepte de “top 5” para tot el que li agrada, per la qual cosa va accedir a desvetllar-me els seus temples perfectes perquè urbanites accelerats com a servidor puguem mantenir una estètica impecable amb el menor dels esforços.

 

Les barberies “top” de Barcelona

The Barberist

Vaig començar la meva ruta “improvisada” pel barri de Gràcia, ja que és per on acostumo a moure’m habitualment. Em vaig plantar enfront de l’aparador de The Barberist i em vaig quedar estupefacte. Definitivament el temps s’ha parat en aquest local, concretament en els anys 40. Una decoració molt vintage, amb el vermell com a color predominant, atreu a qualsevol amant dels detalls. En veure el cartell de “Menja in, we’re open” a la porta, vaig decidir demanar-li a l’amo si podia entrar com a mer observador, ja que encara no estava del tot convençut com per deixar la meva recent barba en mans d’un estrany. Malgrat mirar-me estranyat, aquest no va tenir cap inconvenient. Em vaig asseure en el seu còmode sofà i, just quan anava a preguntar per la contrasenya del wifi, de sobte vaig reparar en un munt de revistes i còmics antics. Quines joies! Mentre fullejava amb èmfasi els susdits, vaig observar dissimuladament que en les butaques havia assegut un noi més jovenet (o això creo) embolicat en una tovallola calenta, i a la seva dreta un home de l’edat del meu pare afaitant-se com es feia abans, amb navalla. Tots dos semblaven bastant còmodes. De fons sonava ‘I’ve you got you under my skin’ de Frank Sinatra a petició del senyor, mentre aquest li explicava al barber com va conèixer a la seva dona fa ja uns anys i quantes vegades van ballar aquesta cançó. L’ambient era molt distès, per la qual cosa no semblava un mal lloc en el qual convertir-se en assidu. Agraït em vaig aixecar, vaig agafar una de les seves targetes de visita i vaig insistir que segurament tornaria en una altra ocasió.

Vaig arribar des de Yurbban fins a TheBarberist…

… amb metro. Després de la meva quedada amb Marc en Yurbban, vaig sortir de l’hotel i em vaig dirigir cap a l’esquerra fins a Via Laietana, on vaig trobar el metre de Urquinaona. Aquí vaig agafar la L4 i em vaig baixar en Joanic (4 parades). En sortir del metre vaig pujar pel carrer de l’Escorial i vaig girar a l’esquerra pel carrer de l’Encarnació. Seguint en línia recta, aquesta es va transformar al carrer de l’Or. Finalment vaig girar a la dreta quan em vaig creuar amb el carrer Verdi, i de seguida vaig trobar la barberia. En total, uns 25 minuts d’excursió.

Adreça: Verdi, 74

Horari: de dilluns a dissabte de 10h a 21h

 

La Barberia de Gràcia

Uns carrers més enllà, la següent parada era La Barberia de Gràcia, potser la barberia més tradicional de les de la meva llista. Però no pel seu estil ni molt menys, sinó perquè – segons em va explicar Marc – es tracta d’un negoci familiar heretat. El local està regentat per Jordi Pérez, guanyador de 3 estels en l’últim certamen dels Premis the Qhair (l’equivalent als Michelin de les perruqueries). Jordi ha après tot el que cal saber sobre grooming masculí de l’experiència del seu pare, qui comptava amb una perruqueria de cavallers a pocs metres d’allí. Així, ha unit les tècniques tradicionals (com el servei d’afaitat clàssic amb navalla) amb un estil molt més avantguardista. vaig treure el cap a veure què es coïa dins, descobrint un local molt minimal a la vegada que original. La curiositat em va poder una vegada més, i a la qual em vaig adonar ja havia entrat. No obstant això, encara no estava preparat per asseure’m i deixar-me fer, així que em vaig fer el longuis i em vaig limitar a preguntar què classe de cadires de barberia tenien, ja que des de fora em van semblar d’aquestes que únicament es veuen en les pel·lícules d’antany. Jordi, molt somrient, em va explicar que es tractava d’unes Takara Belmont de 1964. Em vaig quedar igual, encara que per descomptat vaig intentar dissimular, subjectant-me les ulleres, com si entengués del tema. Després d’intercanviar alguna que una altra paraula, mentre veia de reüll varis tipus de moustaches que penjaven de la paret i em van fer gràcia, li vaig agrair la seva ajuda i vaig continuar amb la meva ruta.

Vaig trigar a arribar des de The Barberist fins a la Barberia de Gràcia…

… dos minuts caminant. Vaig sortir per la dreta i en la primera cantonada vaig girar cap a l’esquerra pel carrer de la Providència. En el segon encreuament amb Torrent de l’Olla vaig girar cap a la dreta i vaig buscar el número 198.

Adreça: Torrent de l’Olla, 198

Horari: de dilluns a divendres de 9h a 14h i de 15h a 20h / dissabtes de 8h a 14h

 

Bcn Cuts. Barber Shop

Abans d’abandonar Gràcia també em vaig passar per Bcn Cuts. Barber Shop, una barberia nascuda d’una bonica història d’amor a Boston i establerta ara a Barcelona. Marc me la va recomanar, com no, perquè en el fil musical sempre sona jazz. A mi em va semblar una opció interessant perquè compten amb paquets especials a bon preu, i fins i tot et pots afiliar amb ells per un any. Imaginar-me a mi mateix amb una subscripció en una barberia és de riure! Però vist el vist, potser l’obsessió per la barba em vagi per a llarg, i llavors em sortiria a compte. Vaig entrar per preguntar preus. Podrien arreglar la meva barba assilvestrada per 14€, mentre que el pack “president” (l’anual) té un preu de 190€ incloent tall de pèl mensual, manteniment de la barba i descomptes en els seus productes. Gens malament, anem. A més, per la qual cosa vaig poder comprovar, t’ofereixen tot tipus de cures, fins i tot massatges. I sí, Marc tenia raó, allí sonen temazos.

Vaig aconseguir arribar des de la Barberia de Gràcia fins a Bcn Cuts. Barber Shop…

… caminant, en tan sol 5 minuts. Curiosament vaig haver de fer gairebé el mateix recorregut que per arribar a l’anterior. És a dir, vaig sortir per la dreta i en la primera cantonada vaig girar cap a l’esquerra pel carrer de Betlem. En el segon encreuament amb Gran de Gràcia vaig girar cap a la dreta i de seguida vaig trobar la barberia.

Adreça: Gran de Gràcia, 223

Horari: de dilluns a dissabte de 10h a 20h

 

Perruqueria Vicenç Moretó

Acabada la ruta pel barri de Gràcia, l’endemà em vaig animar a continuar pel centre per visitar l’establiment del guanyador del premi al Millor Barber 2015 d’Espanya. Vicenç Moretó va començar en això als 14 anys posat que també va aprendre del seu pare. Així, la seva barberia porta oberta des de 1959, la qual cosa li converteix en tot un referent barceloní. El seu local sembla ser més que una perruqueria, ja que de tant en tant organitzen algun que un altre sarao. Quan vaig aparèixer per allí, un dels empleats estava cantant ‘Don’t Stop Em Now’de Queen al costat d’un client, entre riures. Em va fer l’efecte que el bon rotllo és un dels forts de Vicenç Moretó i el seu equip. Tampoc vaig poder evitar fixar-me en la gran quantitat de productes de cosmètica masculina amb els quals expliquen, el somni de qualsevol lumbersexual. Per descomptat jo no sabria ni per on començar.

 

De nou, vaig sortir des de Yurbban per anar fins a Perruqueria Vicenç Moretó…

… caminant, en menys de 20 minutos. Sortint de l’hotel i anant recte pel carrer Trafalgar, vaig girar a la dreta per Plaça d’Urquinaona i a continuació a l’esquerra per Ronda de Sant Pere. Vaig continuar recte, passant per Plaça de Catalunya, fins que es va transformar en Ronda Universitat, i des d’allí vaig baixar el carrer fins a arribar a Plaça Universitat. Seguí baixant per Ronda de Sant Antoni i, just quan em vaig trobar amb el Teatre Goya, vaig prendre el carrer Joaquin Costa. A partir d’aquí tan sol vaig haver de caminar uns metres.

Adreça: Joaquin Costa, 51

Horari: de dilluns a divendres de 9:30h a 14h i de 15h a 19:30h / dissabtes de 9h a 13:30h

 

One O Nine | Tattoo Barber Shop

L’últim centre de la llista em va semblar una proposta realment nova. One O Nine resulta un saló de tatuatges i al seu torn barberia i perruqueria. Es tracta d’una recent fusió entre els qui es troben els amos de Andr&S. Enobarberia, una barberia en ple centre del Born. Per sort tampoc s’han mogut molt de la zona, així que va ser fàcil donar amb ell. Més àdhuc tenint en compte que l’estètica rockabillydel lloc és més que pintoresca. Andrea Varini, un italià establert a Barcelona, és el perruquer i barber. Ell mateix es va encarregar d’explicar-me què ofereixen en el seu negoci, des d’un perfecte afaitat amb massatge facial amb olis essencials fins a un tall de pèl a l’última. Encara que el que més va cridar la meva atenció va ser la combinació de tovalloles fredes i calentes, tot un gust amb solament escoltar com es realitza la seva aplicació. Però el que distingeix a aquest lloc, sens dubte, és la simbiosi de la professionalitat d’Andrea amb els coneixements enològics de la seva dona Karima Sorrenino. Per això, resulta possible rebre algun dels seus tractaments mentre es degusten els seus millors vins, els quals, per descomptat, també es poden comprar. Jo no entenc molt de vins però si finalment em decideixo a concertar una cita, ja sigui per tallar-me la barba o fer-me un tatuatge, el millor serà fiar-se cegament del gust de Karimaper passar millor el glop.

Vaig descobrir que des de Yurbban s’arriba molt ràpid fins a One O Nine…

…caminant. Tan sol cal sortir de l’hotel i, a mà dreta, girar la primera a la dreta per Passatgede Sert per continuar recte fins que es converteix al carrer Sant Pere Més Alt. Continuant tot recte, abans d’arribar al Palau de la Música, únicament cal girar a l’esquerra pel carrer de la Mare de Déu del Pilar fins a donar amb el número 15, on es troba la TattooBarber Shop. El que són uns 5 minutillos de res.

Adreça: de la Mare de Déu del Pilar, 15

Horari: de dimarts a dissabte de 11h a 21h

El dijous vaig tornar a quedar amb Marc per explicar-li les meves visites “frikis” per les barberies. Va ser al cap d’una bona estona quan se li va ocórrer desvetllar-me l’existència del cercador “barberies amb encant” amb el qual m’hagués estalviat l’excursió. Tingues amics para això… encara que la ruta bé va merèixer la pena.